July 12, 2014

Sankt Hans i Danmark (Sant Joan a Dinamarca)

A Escandinàvia també celebren la nit de Sant Joan, tot i que, en general, aquesta festa és anomenada "mig-estiu" (Midsommer a Dinamarca, Midsommar a Suècia (post), i Midtsommer a Noruega). Tradicionalment el Midsommer també se celebra el 23 de juny, tot i que també pot coincidir amb l'arribada oficial de l'estiu, pels volts del 21 de juny.

Les tradicions escandinaves del Midsommer (solstici d'estiu) provenen de les èpoques paganes i mostren la derrota de la foscor sota els poders del déu sol. A Escandinàvia, la foscor predomina el paisatge durant la major part de l'any. En canvi, la nit del Midsommer és la més curta de l'any i, per tant, el dia del Midsommer és el més llarg, que dura fins quasi mitjanit. Algunes parts de Noruega i Suècia gaudeixen d'un dia sense fi durant unes quantes setmanes (últimes de juny i primeres de juliol). D'aquí ve el nom de terra del sol de mitjanit.

He tingut la sort d'experimentar aquesta festa a Suècia i a Dinamarca... i l'experiència és completament diferent. En terres daneses, el midsommer s'anomena Sant Joan o, en danès, sankthans o sankthansaften (nit de Sant Joan). Sempre s'ha celebrat el 23 de juny, per ser la vigília, i inicialment era el dia en què els savis i sàvies de l'època medieval (generalment doctors) recollien les herbes i medicaments especials que preveien necessitar per curar a la població durant la resta de l'any. Aquesta festa se celebra des dels temps dels Víkings, i el ritual tradicional consistia en visitar pous d'aigua curativa i fer fogueres per allunyar els mals esperits (vèncer la foscor).




Actualment la celebració típica consisteix en fogueres a la platja, discursos, picnics, cervesa i cantada de cançons, tot i que les fogueres també es fan en ribes de llacs i altres cursos d'aigua, parcs, etc., quan la platja no queda a prop. A vegades també es cremen bruixes fetes de palla i tela com a recordatori de les antigues cremes de bruixes realitzades per l'església.


Un dels himnes (midsommervise) d'aquesta festivitat és el "Vi elsker vort land..." (Estimem el nostre país), que es canta al voltant de la foguera.

I tres versions d'aquest himne:





En general, la festa s'assembla molt al Sant Joan a Catalunya... amb l'excepció dels petards! Com m'agraden els danesos ;)

No comments :

Post a Comment