July 12, 2014

Midsommar a Suècia

Seguint la temàtica del Sant Joan i les celebracions escandinaves del Midsommar o "solstici d'estiu", ara li toca el torn a la celebració sueca. Aquí es poden trobar més detalls sobre els orígens d'aquesta festivitat i com se celebra a Dinamarca.

Actualment, aquesta festa es coneix com la vigília de Sankt Hans a Dinamarca i a Noruega, i és només a Suècia on s'ha mantingut el nom original de Midsommar. Tradicionalment, la vigília i el dia del Midsommar (Midsommarafton i Midsommardagen) se celebraven el 23 i 24 de juny, però actualment se celebra el divendres i dissabte entre el 19 i el 26 de juny. És una de les festivitats més importants de l'any a Suècia i una de les més tradicionals i autèntiques.

Aquesta celebració prové de l'antiga creença que la màgia era molt més poderosa durant el Midsommar i és per això que, durant la nit, es feien rituals per entreveure el futur. Els joves collien rams de 7 o 9 flors silvestres diferents i les col·locaven sota el coixí amb l'esperança de somiar amb el seu futur espòs o esposa. També creien que els rams recollits durant el Midsommar eren molt poderosos i que l'aigua de les deus podia garantir una bona salut. Per aquest mateix motiu, cobrien les cases i grangers amb flors silvestres i herbes, que es creia que portarien bona fortuna i salut a la gent i al bestiar. Aquesta tradició decorativa encara segueix vigent avui en dia, però és només això, decoratiu.

Actualment, la celebració, que és molt familiar i alegre, consisteix en construir un màstil (majstång o midsommarstång), cobrir-lo completament amb flors i herbes, i cantar i ballar danses tradicionals al voltant del mateix. També és habitual dur vestits tradicionals o corones fetes de flors silvestres.





La música usada és ben tradicional, i una de les cançons més associades a aquesta festa és la Små grodorna (Les petites granotes).


Un exemple de les danses "públiques" al voltant del majstång que normalment es fan a les places del poble o la ciutat, on hi participa qui vulgui. 


Alguns creuen que aquesta tradició va aparèixer durant l'edat mitjana. Altres creuen que aquest tipus de tradició i ritual ja exisitia a la Suècia pre-cristiana, on el màstil era un símbol de fertilitat fàl·lica, destinat a impregnar la terra i garantir bones collites. La menció més antiga del màstil prové de l'Edat Mitjana, on el Midsommar estava vinculat a un antic festival de la fertilitat que va ser convertit per l'església en el dia de Sant Joan, tot i que conserva moltes tradicions paganes. A Suècia i parts de Finlàndia la tradició de les fogueres no és part del Midsommar, sinó de les festivitats de la nit de Valborg, on les fulles d'hivern es cremen per celebrar l'entrada de l'estiu.

I, finalment, una altra característica MOLT IMPORTANT d'aquesta festivitat és el dinar/sopar de Midsommar. El banquet inclou patates, arengades en escabetx, cebes tendres, crema agra, cervesa, xupitos, i maduixes.



També existeixen les cançons (snapsvisor) per acompanyar els xupitos que es prenen durant el dinar, que són ben importants durant la festa.


I, evidentment, després de tantes hores de cerveses i xupitos, l'alcohol fa el seu efecte! El següent vídeo és un exemple molt real i creïble (parlo per experiència) de com evoluciona la festa quan se celebra a casa. Sí,és la mateixa dansa i la mateixa música, i sí, és de debò. ^^



I el típic vídeo de Midsummer for dummies (guia sobre el Midsommar pels no entesos):


El Midsommar que jo vaig experimentar va ser a Lund, bé, a un poble a prop de Lund (Örtofta). Visitava a una amiga que estava d'Erasmus i vam tenir la sort que unes amigues seves ens van convidar a tots (sí, convidar) al seu dinar familiar. El menjar... astupendu! I, evidentment, vam anar a recollir les flors pertinents i vam fer el nostre màstil particular. I vam ballar les danses. I ens van cantar les cançons: la de les granotes, i les cançons pels xupitos. I un cop vam acabar de dinar, i estàvem ben tips, i tothom estava ben begut... llavors vam anar a jugar a "pichi" (bé, un equivalent tradicional suec, però molt similar) a una esplanada, verda, plena de gespa i mosquits, amb els veïns de la zona. Tothom estava allà, jugant, bebent, prenent el sol... Va ser meravellós. Jo ho tinc tot gravat a la memòria, detall rere detall. Espectacular.

I l'any que ve seré a Uppsala. Espero poder tornar a viure un Midsommar autèntic, tradicional, i espectacular.

=D

No comments :

Post a Comment