July 07, 2014

Gratis tur til København (Ruta turística gratis a Copenhagen)

Per molt que visquis durant un any a una ciutat, això no vol dir que te la coneguis al 100% o que aprofitis la teva estada i visitis tot el possible i més. No, això no passa. Bé, potser en alguns casos sí, en el meu cas... no. I encara té més delicte perquè jo vaig ser a Copenhagen al 2010... tela. Almenys ara recordo alguna cosa.

Doncs des que es van acabar els exàmens i els cursos, una té més temps lliure i es dedica i visitar i a fer el "turisme" que no ha fet en tot l'any ¬¬. I una fantàstica i econòmica opció són els tours SANDEMANs New Europe que es poden trobar a la majoria de les "grans" ciutats europees (jo ja els conec d'Amsterdam, Berlín, Praga... ^^).

Total, que un dilluns pel matí (a les 11h!) vaig anar cap a Rådhuspladsen, al punt de trobada d'aquests tours, amb la meva amiga, l'Ella, i ens vam disposar a afegir-nos al grup que ens va semblar millor, així de estrangis.




Allà a la mateixa plaça, van fer els típics comentaris i explicacions que Copenhagen és una ciutat que està permanentment en obres (és 100% cert!); l'origen de la font dels dracs (foto 1) i perquè només hi ha dracs a la dreta de la porta de l'edifici de l'ajuntament (van fer massa dracs per la font i, els que sobraven, els van posar allà - veure foto 3); com les figures daurades que hi ha al centre de la primera foto, sota el cartell de THAI, es van espatllar i ja no les van arreglar mai més (són una persona en bicicleta (sol) i una amb paraigües (pluja) i, depenent del temps del dia, sortia un o l'altre); i històries d'aquest estil.

Després de les històries de la plaça de l'ajuntament ens van dirigir cap a la plaça Nytorv i Gammeltorv (places nova i vella), on hi ha l'edifici del Palau de la Justícia i del Tribunal de la ciutat de Copenhagen (Domhuset i Byret).


Allà mateix, el guia va fer un gran exercici d'imaginació per explicar cada una de les illes que constitueixen Dinamarca. Va ser prou divertit veure-ho.


Posteriorment, el guia va dirigir el grup cap a la casa on va créixer el creador-fundador de la cervesa Carlsberg, que ara és un dentista crec!, i va explicar unes quantes històries. La més interessant és el logotip original de la marca, que posteriorment va haver de ser canviat! Evident, no?


Aquestes fotos són de Google imatges i de l'edifici de la fàbrica de Carlsberg a Copenhagen, no són de la porta de la casa, però bé, ja funciona igual.


Després de la il·luminació cervesera, vam anar a parar al carrer Magstræde, que no recordo per què era important... alguna cosa relacionada amb el Hans Christian Andersen potser... Bah, el carrer és bonic i hyggeligt!


I finalment vam arribar a un dels canals de la ciutat, en aquest cas a Frederiksholms Kanal, que és on hi ha el Museu Nacional de Dinamarca (fotos 3 i 4, on hi ha una N enorme) i el Palau de Christiansborg i voltants (fotos 5-8).





Abans d'arribar a Højbro Plads, on vam fer una pausa... pel típic cafè del 7-Eleven, ens van explicar la història de les estàtues submergides d'Agnete i el tritó (Agnete and the Merman) (situades al tram del canal de la foto 2). Per algun interessat, he trobat això: Agnete's Lullaby.


I durant la pausa pel cafè, que jo no prenc, vaig haver de visitar els lavabos públics del costat de la font Stork, els més nets i més ben cuidats que he visitat mai! I, evidentment, calia un reportatge detallat de la troballa! (la majoria de lavabos públics subterranis de la ciutat estan en les mateixes bones condicions).



El següent punt del tour va ser la Nikolaj Plads, on actualment hi ha el Centre d'Art Contemporani Nikolaj, en un edifici que anteriorment deuria ser una església o similar.



I, finalment, vam arribar al que es considera el centre de Copenhagen: Kongens Nytorv! Vam veure el que ara és un centre comercial (Magasin du Nord) però que abans havia estat l'Hotel du Nord, on Hans Christian Andersen s'hi va allotjar durant molt temps; el Teatre Kongelige; i el nou port, el canal Nyhavn, a l'altre costat de la plaça, famós pels restaurants, bars, i cases de colors variats.




Com a apunts finals, el guia ens va portar per Larsens Plads fins al Jardí d'Amalie (i la corresponent font), que es troba just abans d'entrar a la Plaça Frederik V (foto 6), que està envoltada pel Palau dels Reis de Dinamarca, que actualment encara viuen aquí, ja que és la residència oficial (fotos 7 i 8).





A l'altra riba del canal o del "mar" hi ha l'Òpera de Copenhagen, edifici acabat al 2004 i que va ser un regal a la ciutat de Copenhagen de part del magnat de la companyia naviliera Maersk, el senyor Maersk Mc-Kinney Møller, i en nom de la fundació AP Møller-Maersk.



I l'última parada del tour va ser la Marmorkirken (Església de marbre), que és prou bonica per dins. Em va sorprendre.





I aquests tours es diuen que són gratuïts, però amb la condició que al final tothom pagui la voluntat, en funció de com li hagi semblat la ruta, el guia, etc. Depenent del guia... aquest detall el comentaran cada 5 minuts, o no. Sempre és més agradable que sigui la segona opció.

Ala!

No comments :

Post a Comment