March 22, 2014

Excursió a Jutland: aiguamolls d'Skjern i llac Tange

Doncs de moment he sortit NOMÉS tres vegades de Copenhaguen! Això dic jo, però què estic fent? Bé, entre els diners, el temps, i que és molt difícil coincidir uns quants... Doncs l'aventura està una mica limitada, encara que no és motiu de queixa =)

La primera sortida va ser els dies 9-10 de gener (amb pluja non-stop), i vam anar a l'altra punta de Dinamarca, a Jutland, a Ringkøbing (on vam dormir) i a Skjern, en una excursió de l'assignatura Ecologia del paisatge i de la restauració (Landscape and restoration ecology). Vam anar a veure uns "aiguamolls" a Skjern que havien restaurat: eren terres agràries, però amb l'ús excessiu, el temps, etc., el sòl es va anar deteriorant i cada vegada la qualitat de la zona era pitjor. Fins que el govern fa oferir unes altres terres als amos de la zona afectada i van restaurar l'àrea i la van modificar per recuperar la qualitat del sòl, quasi tornant al seu estat "anterior o inicial" (que era maresmes amb una barreja de canya-pantans, prats, rierols serpentejants i llacs poc profunds). Total, que ara són uns "aiguamolls". He trobat una web on expliquen aquest projecte, per si a algú li interessa: web i pdf (evidentment està en anglès).





I després vam anar a Tange Sø (Llac Tange) a veure un altre cas problemàtic. El llac aquest és artificial, és un pantà, hi havia una planta/central hidroelèctrica. El tema és que amb la construcció d'això, es va modificar i alterar la zona on molts salmons i truites es reproduïen, i el problema que hi ha avui en dia és que per culpa d'això, molts salmons estan desorientats i no poden pujar aigües amunt... com han de fer de forma natural. Vamos, que els han destrossat la casa, els salmons han quasi desaparegut en aquella zona, la temperatura del riu ha pujat, etc. Total, que entre que la central ja no funciona, la Directiva Europea (Water Framework Directive) que s'ha de complir, i que a dinamarca els salmons són molt importants perquè donen molts diners, s'estan replantejant modificar el riu altra vegada, o canviar alguna cosa, per tornar a generar condicions favorables pels salmons.





Interessant eh!?

No comments :

Post a Comment