November 09, 2014

Una mica d'Uppsala

Sincerament, no he vist moltíssimes coses a Uppsala i voltants, però un mini-resum sí que puc fer, almenys per donar una idea de la ciutat i la cultura d'aquí.

Quan Uppsala encara gaudia de temps d'estiu, a principis de setembre, jo i uns companys vam anar al sud de la ciutat d'Uppsala, a Sunnersta (prop d'on visc jo), al llac Ekoln. En aquest llac hi ha zones de bany, petites "platgetes", i també s'hi poden fer activitats aquàtiques, per exemple, anar amb canoa. Al voltant del llac hi ha moltes zones urbanitzades, amb casetes típiques sueques, però també hi ha moltes zones verdes i de bosc, carrils bici, camins, rierols, i racons amb molt encant.




La ciutat d'Uppsala és considerada una ciutat d'estudiants, i així es demostra en moltes de les seves estructures i organitzacions socials. Un dels trets diferenciadors és l'existència de les nations o unions, que són organitzacions d'estudiants, bastant lligades a les universitats d'Uppsala (sí, dues, la UU i la SLU), i que ofereixen infinites activitats: esportives, socials, clubs de molts tipus, i també bars, restaurants, pubs i discoteques que enriqueixen la vida nocturna de la ciutat. Per posar un exemple simple, a mi em recorda al sistema americà, amb les fraternitats i totes les coses vàries que surten a les pel·lícules americanes. La diferència, però, és que aquí cal pagar per ser membre, en comptes de superar certs reptes. El resultat de tot això és que els preus de les begudes i menjar ofert per les nations és ben assequible (comparat amb els preus suecs), de manera que la majoria d'activitats es redueixen a l'oferta de les nations per a aquell dia. Tot el que sigui fora d'això és bastant car, almenys per a algú que no treballa. Tot i això, Uppsala té una gran varietat de bars i restaurants ben cucos i amb molt bona pinta!

Un concepte molt important pels suecs i relacionat amb tot això: Fika. És la paraula que els suecs fan servir per referir-se a la pausa del matí pel cafè, per berenar, o la pausa de qualsevol moment, i sempre inclou cafè i dolços (pastes o pastissos)! Evidentment, es pot prendre tè o sucs enlloc del cafè... però el dolç no pot faltar! És com el brunch suec. Diuen que les decisions importants sempre s'han de prendre amb Fika (sincerament, no sé com referir-me a això en català, ni idea de com dir-ho, femení, masculí...?).


Una mica de conya al respecte ;)

Fika de diumenge migdia a la Kalmar nation (amb oferta vegana i tot)!

(sí, així és com servien el cafè a un bar, ben curiós, i artesà!)

Un dels trets característics de la ciutat és la catedral d'Uppsala (Domkyrka), que és l'edifici religiós més gran d'Escandinàvia (118,7m d'alçada). Juntament amb el castell d'Uppsala, ambdós edificis dominen el perfil de la ciutat i es poden veure des de ben lluny. La ciutat està dividida pel riu Fyrisån; a la part oest es troba el casc històric, mentre que a l'est es troba la part més moderna, administrativa, residencial i centre de comerç de la ciutat. La majoria de trets històrics de la ciutat es troben a la meitat oest, caracteritzada pels carrers medievals, les vistes al riu, i els parcs, tots ells dominats per la majestuosa catedral.



 



La Universitat d'Uppsala (UU) és la universitat més antiga de Suècia i, com a tal, disposa de la biblioteca més gran del país, entre molts altres edificis i museus varis repartits per tota la ciutat. Entre ells, els numerosos museus botànics, tots ells relacionats amb el científic botànic i zoòleg Carl Linnaeus, que va ser estudiant de la UU.

Per acabar, voldria esmentar la "vella Uppsala" (Gamla Uppsala), situada a 5km al nord de la ciutat, i que va ser el primer assentament pre-cristià de la regió, que posteriorment es desplaçaria al sud per formar la ciutat medieval d'Uppsala. És una àrea amb moltes restes arqueològiques... que espero poder visitar ben aviat! ^^



Nat

No comments :

Post a Comment