June 28, 2014

Samsø, un exemple de comunitat sostenible i autosuficient

Bé, doncs... sí, l'últim cap de setmana de maig vaig complir el meu antic i anhelat desig de visitar Samsø, una illa situada al centre de Dinamarca. Aquesta visita va ser possible (gratis!) gràcies a la Universitat de Copenhagen i als professors del curs d'Energy Systems and Climate Mitigation. Així doncs, la meva visita a l'illa va ser amb la universitat, i no podia ser més completa.

El viatge (i transport) en sí mateix, per arribar a l'illa, ja és una odissea. Una persona normal sense cotxe (i sense comptar l'autocar proveït per la universitat, que va ser el meu cas) hauria d'agafar tren (des de Copenhagen Central Station fins a Kalundborg) i ferry (sortides des de Kalundborg) per arribar al port del sud-oest de l'illa, i, un cop allà, diferents autobusos per moure-s'hi. Només l'anada són unes 4-5 hores! Però el viatge val molt la pena, i més si un està interessat en temes d'energies renovables, sostenibilitat, i societat involucrada en el progrés i canvi d'una regió.

Un petit resum: a l'any 1997 Samsø va guanyar un concurs, proposat pel govern danès, que consistia en la conversió de tota una comunitat a un model energètic renovable i sostenible. Al 2007, 10 anys després, el 100% de l'energia consumida provenia d'energies renovables. Els detalls del projecte, de la revisió feta al 2007, i de les perspectives de futur, es poden trobar en aquest link i en aquest document (PDF) (en anglès).


Tots els projectes energètics desenvolupats a l'illa, juntament amb totes les actuacions relacionades amb aquest projecte i amb l'objectiu de seguir sent una illa sostenible i auto-suficient, i tota la feina de comunicació científica cap a l'exterior, estan gestionades per la Energi Akademiet, que és una barreja d'acadèmia, institut de recerca, centre de conferències, i seu de l'oficina d'energia i medi ambient del govern danès a l'illa. L'edifici també és sostenible 100%, imita les tradicionals cases dels víkings per motius d'optimització energètica i reutilitzen l'aigua de pluja per a les cisternes dels lavabos.


Vídeo a Vimeo (en anglès)

En aquesta acadèmia és on expliquen el motiu del projecte, com es va originar tot plegat, i quins van ser els punts claus per desenvolupar-lo de forma exitosa. Evidentment, i tal com també esmenten al vídeo, aconseguir la implicació de la població/societat (incloent grangers, empresaris, i població en general) és el factor clau, i ells ho emfasitzen ben clarament.

I doncs, com aconsegueixen que l'illa sigui autosuficient energèticament parlant? El següent pòster presenta la resposta (més detalls, en anglès) de forma esquemàtica: amb una combinació d'energia eòlica (vàries instal·lacions d'aerogeneradors situats al mar - off-shore - i a l'illa - on-shore), energia solar (extensió de plaques situada al nord de l'illa), i energia tèrmica de biomassa (amb 3 plantes d'incineració de palla... que funcionen automàticament i sense cap operari), usada majortitàriament per a l'aigua calenta.


Unes quantes fotos reals de la instal·lació de plaques solars es pot observar en la següent fotografia, on fan servir ovelles que pasturen lliurement pel recinte amb l'objectiu de mantenir la gespa tallada i que no cobreixi els panells solars (i així reduir l'eficiència). Tot de forma natural, sense vigilants, operaris, i totalment sostenible!


Les següents fotografies mostren dues de les plantes d'incineració de biomassa (palla i fusta tractada) que funcionen de forma automàtica, en funció del consum de la població, i que s'usen per l'aigua calenta.



Com ja he comentat abans, i com esmenta el pòster anterior, cal recalcar l'implicació activa i positiva de la comunitat i dels habitants (anomenats Samsings), ja sigui a casa, als comerços, o amb els mitjans de transport. Alguns exemples són:

A casa:
  • Reducció del consum d'energia.
  • Instal·lació de panells solars.
  • Instal·lació de calefacció geotèrmica, que bombeja aire calent des de certes profunditats de terra.

Als comerços, o des de les empreses:
  • Instal·lació de calderes que cremen biomassa (palla o fusta tractada per eliminar les emissions de carboni) en granges i petites indústries.
  • Instal·lació de sistemes de transferència de calor en granges de vaques per evitar perdre la calor residual de la llet acabada de munyir (que es dissipa a l'aire) i aprofitar-la per ajudar a escalfar les seves llars.

Sistemes de transport:
  • Adaptació dels tractors dels grangers al consum de biodiesel que provingui de plantacions locals.
  • Ús de vehicles elèctrics recarregables que són ideals degut a la mida de l'illa i a les curtes distàncies.
  • Ús de la bicicleta.

Les següents fotografies mostren un exemple de la implantació dels vehicles elèctrics. En aquest cas estan proveïts pel govern i els utilitzen els "funcionaris" danesos per dur a terme les seves tasques rutinàries, requerides pel seu lloc de treball, com poden ser els metges que van a fer visites a domicili. Com es pot veure, és un pàrking amb el sostre ple de plaques solars, i tots els cotxes aparcats són elèctrics, que es carreguen amb l'energia recollida pels panells.


Relacionat amb els mitjans de transport, l'illa de Samsø s'ha proposat, per l'any 2030, eliminar completament el consum de combustibles fòssils del seu model energètic (més detalls, en anglès).


I amb l'objectiu de fer conèixer el nou projecte i per implicar a la comunitat, com s'ha fet fins ara, l'Energi Akademiet i els mateixos habitants de l'illa van organitzar, aquell mateix cap de setmana que jo era a l'illa, una mostra de cotxes, tractors, motos, i bicicletes elèctrics, que estaven a la disposició del públic per provar-los. I ja us confirmo que el silenci... està assegurat.


En aquesta mateixa mostra, també s'hi podien trobar altres productes, com xips (fregits) i caviar d'algues, roba, i material i eines relacionats amb la jardineria i agricultura (sempre pensant en la sostenibilitat).





I bé, la visita "educativa" i les coses a aprendre i conèixer són aquestes. En cas de voler més detalls, repeteixo que a la web de Energi Akademiet (http://energiakademiet.dk/en/) s'hi expliquen la majoria de coses, i hi ha molta informació al respecte.

Ens van comentar que, aquell mateix cap de setmana, hi havia un equip de la premsa espanyola fent un resportatge sobre la illa. Jo em vaig sorprendre. Ja em direu si ho veieu per la tele...

Espero que hagi servit per obrir els ulls a algú!

=)

No comments :

Post a Comment